Vilka kurser finns i skolan?
På Dagfolkhögskolan i Skäggetorp finns en grundkurs som man kan gå under ett eller två år. Till den söker du om du inte har fullständig grundskoleutbildning. Grundkursen förbereder för studier på gymnasienivå.
Den allmänna kursen är på gymnasienivå. Allmän kurs kan man läsa i 1-2 år beroende på förkunskaper.
Varför läser man på folkhögskola?
En del människor väljer att studera på folkhögskola för att få möjlighet till personlig utveckling. Man vill ta chansen att prova på hur det är att studera som vuxen. Många säger att de har fått ett bättre självförtroende efter att ha läst på folkhögskola. Du har också stora möjligheter att träna din sociala kompetens på skolan.
Andra läser på folkhögskola för att få grundläggande behörighet för vidare studier, t ex till högskola och universitet. Den grundläggande behörigheten är gemensam för alla högskoleutbildningar och bygger enligt högskoleförordningen på gymnasieskolans uppläggning.
Invandrarkurser
På de här kurserna försöker vi utveckla dina kunskaper i svenska språket, svenskt samhälle och arbetsliv. Även dataträning och vissa tillval ingår. Vi arbetar också med att få till stånd arbetslivskontakter så att det ska bli möjligt att snabbare få sina erfarenheter validerade och få kontakter ut i arbetslivet.
Hur länge läser man på folkhögskola?
Hur lång din studietid på skolan blir, beror på vilka förkunskaper du har och vad du har för mål med dina studier. Vilka resultat du uppnår beror också på din egen arbetsinsats och din motivation.
Behörigheter
På Dagfolkhögskolan i Skäggetorp finns det möjlighet att få grundläggande gymnasiebehörighet i kärnämnena. Med kärnämnen avses Svenska A+B (alternativt Svenska 2 A+B), Engelska A, Matematik A, Samhällskunskap A, Naturkunskap A samt Religionskunskap A. Det finns också möjligheter att få särskild behörighet i dessa ämnen.
Behörigheter kan uppnås genom
- tre år på allmän kurs på folkhögskola eller
- två år på allmän kurs på folkhögskola som bygger på minst ett års tidigare gymnasiestudier eller på grundskola och minst ett års arbetslivserfarenhet eller
- ett år på allmän kurs på folkhögskola som bygger på minst två års gymnasiestudier.
Schema
På schemat i den allmänna kursen finns ämnena svenska, engelska, matematik samt temaämnen. Temaämnena är naturkunskap, samhällskunskap, religion, historia och geografi. Det finns också data samt möjlighet till tillval. Vilka tillval som erbjuds, beror på de studerandes egna önskemål och lärarresurser. På schemat finns också inlagt tid för självstudier, så kallat ”eget arbete”, då man kan ägna sig åt grupparbeten, informationssökning eller arbeta enskilt med valfritt ämne.
Läsa på heltid eller på halvtid
De flesta väljer att studera på heltid på skolan. Men ibland kan man ha skäl för att bara läsa på halvtid, t ex för att man på grund av sjukdom inte orkar läsa heltid. Villkoren för att läsa på halvtid är att man väljer ett block med ämnen; antingen svenska, engelska och matematik eller temaämnen.
Vi erbjuder inte studier i enstaka kurser.
Studieomdöme
Om du själv vill, kan du få ut ett så kallat studieomdöme. Det är en samlad bedömning av din förmåga till studier på högre nivå. Bedömningen görs gemensamt av de lärare du har haft under din tid på skolan. Omdömet kan användas för att söka vidare till utbildningar på högskola och universitet. Omdömet sätts på en skala från 1 till 4 där siffrorna står för följande bedömning:
Utmärkt studieförmåga (4)
Mycket god studieförmåga (3)
God studieförmåga (2)
Mindre god studieförmåga (1)
Vad vägs in i begreppet studieförmåga?
• Kunskaper och färdigheter och utveckling av dessa
• Förmåga till analys, bearbetning och överblick
• Ambition, uthållighet och förmåga att organisera studier
• Social förmåga
Närvaro
För att kunna få ut ett studieomdöme, krävs att du varit närvarande minst 80% av studietiden.
Intyg
Intyg utfärdas efter avslutade studier.
Intervju
När du har skickat in din ansökan till skolan, kallas du till en intervju. Vid intervjun får du träffa någon av skolans lärare och då kan du ställa frågor och få mera information om skolan och studierna. Intervjun är också till för att skolans personal ska kunna göra en bedömning om vår skola är den lämpligaste för din del.
Innan du kan bli kallad till intervju, måste du ha skickat din ansökan till skolan. Ansökan ska vara fullständigt ifylld och kopior på tidigare intyg och betyg finnas med. Du ska också ha skrivit ett personligt brev där du berättar om vad du vill uppnå med dina studier och varför du vill börja på Dagfolkhögskolan i Skäggetorp.
Kostnader
Undervisningen på folkhögskolan är kostnadsfri, men som vuxenstuderande får du betala för ditt studiematerial själv.
I vissa av ämnena används en kursbok. Den kostnaden får du som studerande själv stå för.
Varje termin tas det ut en materialavgift på 300 kronor. Den täcker kostnader för kopierat studiematerial och annat material som används i det gemensamma studiearbetet på skolan. Materialavgiften ska betalas in före kursstart.
Arbetssätt
Arbetssättet på skolan är tema- och projektorienterat med stor del av studierna i grupp. Vi använder estetiska uttrycksformer som en del i det pedagogiska arbetet. Arbetssättet syftar till att utveckla både dina teoretiska och praktiska sidor, att se till hela människan. Vi vill arbeta ämnesintegrerat och använda olika skapande uttrycksformer för redovisningar i studierna. Meningen är att du ska få möjligheten att hitta ditt eget sätt att lära och bearbeta kunskap. Du har själv möjlighet att komma med synpunkter och förslag på hur du vill arbeta på skolan.
Lärare och kursförståndare
Varje klass har olika lärare i de olika ämnena. Klassen har också en egen kursföreståndare. Kursföreståndaren ansvarar för skolans information till klassen, genomför utvecklingssamtal med alla studerande i klassen och är oftast den som är klassens temalärare.
Demokrati
På skolan finns ett aktivt elevråd. Varje klass utser sina representanter till elevrådet. Elevrådet håller egna möten på skolan varje vecka. Elevrådsrepresentanter får vara med på lärarnas möten och komma med synpunkter på verksamheten. En av lärarna på skolan utgör resursperson för elevrådet. Det betyder att han kan hjälpa till med råd och stöd i elevrådsarbetet.
Varje klass har klassråd en gång i veckan. Då har alla i klassen möjlighet att framföra sina synpunkter i olika frågor, diskutera och ge och få information om olika saker. I klassråden deltar alltid klassens kursföreståndare.
Som studerande på skolan har du alltid möjlighet att komma med synpunkter och idéer på skolans verksamhet. Det kan till exempel röra sig om dina åsikter om arbetssättet eller innehållet, om studiematerial eller något annat som rör det gemensamma studiearbetet på skolan.
Drogfritt
Hela skolan är drogfri. Man får inte ta med sig eller använda alkohol, droger eller andra berusningsmedel på skolan.
Antagning
Du får besked om antagning snarast. Du måste då svara på antagningsbeskedet och bekräfta att du vill ha din plats.
Kurstider och lov
Vårterminen -08 pågår 2008-01-07--2008-06-05
Höstterminen -08 pågår 2008-08-25--2008-12-19
Våra lov sammanfaller normalt med grund- och gymnasieskolans.
Studerandeservice
På skolan finns en kurator. Till kuratorn kan du vända dig när du känner behov av att få tala fritt med någon och för att få hjälp och stöd så att du kan klara dina studier på skolan.
Studievägledning och information om studiefinansiering och vidareutbildning får du på Kunskapstorget. Telefonnummer till studievägledarna finns i Kunskapstorgets katalog.
All personal på skolan har tystnadsplikt.
Ansökan
Du söker till skolan på Kunskapstorgets blankett ”Ansökan till kommunal vuxenutbildning” och skickar eller lämnar den till skolan. Din ansökan skickas sedan från skolan till Intagningsfunktionen för Komvux.
Besöksadress och telefon/ Postadress
Dagfolkhögskolan i Skäggetorp Dagfolkhögskolan i Skäggetorp
Centrumhuset 1, våning 7 Box 9017
Tel: 013 – 26 10 92 580 09 Linköping
MBT: 070-513 53 07
E-post
Hemsida